Olej rycynowy bez rycyny

3

Źródło: Natalia W-B

Chociaż rącznik pospolity jest piękną roślinką, to jest również silnie trujący. Jak widać nie przeszkadza, to jednak miłośnikom dekoracyjnych ogródków :) Zdjęcie zrobione przed jednym z domów na Węgrzech, co ciekawe była to właściwie jedyna posadzona tam roślinka :). Nazwa – rącznik pospolity Ricinus communis, może nie mówi za wiele, ale olej rycynowy znają już niemal wszyscy.

Chociaż olej rycynowy nazywa się rycynowy, to tak naprawdę tej substancji nie zawiera. Rycyna jest białkiem, które dla organizmu jest zabójcze, powoduję uszkodzenia nerek, serca, wątroby, niszczy również szpik. Trzy lata temu było głośno o kobiecie, która wysłała list do Baracka Obamy, w którym właśnie wykryto rycynę, możemy się domyślić, że nie była ona fanką prezydenta :), albo zdenerwowała się na swojego męża, który złożył pozew rozwodowy – chciała go wrobić w całą akacje :). Rycyna, potencjalnie może być użyta jako broń biologiczna, w czasie I i II Wojny Światowej interesowali się nią chemicy. Na naszym podwórku również mamy mała aferę z rącznikiem w roli głównej :). W 2014r. władze Świnoujścia postanowiły go posadzić  przy ruchliwym deptaku, co bardzo zbulwersowało mieszkańców, oczywiście dopiero gdy ktoś życzliwy ich poinformował, o „nieodpowiedzialności urzędników” :). Niemniej jednak zjedzenie kilku nasion rącznika pospolitego, może być już śmiertelne dla człowieka.

2

Źródło: Natalia W-B

 Jak już wspomniałam olej z rącznika nie zawiera szkodliwego białka i może mieć kilka bardzo fajnych zastosowań!

1. Olej rycynowy jako kosmetyk 

W składzie kosmetyków przeważnie oznaczany jest, jako Castor oil. Ma pozytywny wpływ na naszą skórę, chroni ją przed wysychaniem i szkodliwym wpływem czynników atmosferycznych, często dodaje się go, np. do różnych balsamów do ust. Wykazuję również działanie przeciwzapalne. Chyba wszystkie kobiety wiedzą, że olej super sprawdza się jako odżywka do rzęs. Możemy wmieszać go również do odżywek do włosów, nakładać na zniszczone końcówki lub zrobić sobie odbudowującą maskę do włosów. Wówczas olej rycynowy mieszamy z żółtkiem i cytryną, nakładamy na włosy na 30-40 min (można owinąć głowę ręcznikiem) i dokładnie spłukujemy, schodzi dość ciężko niestety. Olej rycynowy sprawdzi się również w olejowym oczyszczaniu twarzy, najlepiej połączyć go z jakimś innym olejem, tak aby było go w gotowym preparacie z 10-15 %, więcej o olejowym oczyszczaniu twarzy w tym wpisie —- > klik. Można go również w niewielkiej ilości dodawać do kremów, jeżeli mamy problemy z trądzikiem.

2. Okłady z oleju rycynowego

Osobą która wypromowała takie zastosowanie oleju był niejaki Edgar Caycem, uważał on tę metodę za cudowne remedium na wiele schorzeń m.in.

– nieżyty żołądka, jelit

– bóle brzucha niewiadomej przyczyny

– problemy z wątroba

– problemy kobiece (torbiele itp.)

– problemy z nerkami

– bóle mięśni

W celu wykonania takiego okładu należało złożyć „na cztery” flanele i nasączyć ją olejem (tak aby była bardo wilgotna, ale nie ociekała olejem), następnie przyłożyć materiał w okolice chorego narządu, owinąć się folią tak aby nie pobrudzić wszystkiego wokół i na to przyłożyć termofor, czas takiego okładu to parę godzin lub nawet cała noc. Po ściągnięciu należy przemyć skórę wodą, w której rozpuścimy sodę oczyszczoną (1 łyżeczka na każde 0,5 l wody). Na forach internetowych możemy poczytać o skuteczności tej metody, znajdzie się kilka zadowolonych osób :)

3. Olej rycynowy jako środek przeczyszczający

Ulotka dołączona do każdego oleju poinformuję nas właśnie o takim zastosowaniu.

Polecam zainteresować się olejem rycynowym, zwłaszcza w roli kosmetyku :)

Jeżeli spodobał Ci się wpis zapraszam do polubienia strony MINT CLOVER na Facebooku klik

Natalia W-B

One thought on “Olej rycynowy bez rycyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.