Przepis na sok z czarnego bzu

Źródło: Natalia W-B

Owoce czarnego bzu są łatwe do rozpoznania, przepis na sok bardzo prosty, a jego właściwości różnorodne :), więc warto skorzystać i zrobić sobie choć jedną, małą buteleczkę.

Jeszcze niedawno, na początku lata czarne bzy uginały się od pachnących, kremowych kwiatów, był to czas robienia pysznych syropów, kto przespał ten okres lub ma niedosyt przetworów z bzu, teraz ma okazje zrobić równie smaczny sok z owoców.

1kw

Źródło: Natalia W-B

Kupiłam kiedyś w aptece syrop z owoców czarnego bzu i to za niemała sumkę, szerze to był niezbyt smaczny i dziwnie pachniał, dlatego na długo zostałam wierna jedynie kwiatom. Jednak w tym roku czarny bzy w mojej okolicy uginają się od owoców, których nikt nie zrywa, więc postanowiłam dać im drugą szansę… i się nie zawiodłam, sok jest bardzo smaczny i do tego ładnie pachnie!

Źródło: Natalia W-B

Przetwory z kwiatów bzu polecane są głównie w czasie przeziębienia, jako środek rozgrzewający i napotny, często w herbatkach łączy się je z kwiatami lipy. Natomiast owoce stosowane są pomocniczo w przypadku:

– biegunek, stanów zapalnych żołądka, niestrawności

– rwy kulszowej, chorób reumatycznych

– nerwobóli

– przeziębienia, chorób zakaźnych 

przetwory z owoców bzu pomagają również usuwać z organizmu toksyny. 

4

Źródło: Natalia W-B

 

Do przygotowania soku (około 350ml) będziemy potrzebować

– około 0,5 kg owoców

– 50-100 ml wody (można pominąć)

– 2,5 łyżki cukru lub miodu

– gazy lub pieluszki tetrowej

– sitka

– 2 garnuszków

– czystego, wyparzonego słoiczka/ buteleczki

Zrywamy całe baldachy z owocami. W domu oddzielamy owoce od gałązki (zostawiamy tylko w pełni dojrzałe owoce! Muszą być intensywnie czarne, odrzucamy czerwone i zielone egzemplarze oraz te, które zdążyły już zakończyć żywota na krzaku :) ). Oddzielać od gałązek możemy albo ręcznie albo przy użyciu widelca. Następnie owoce przepłukujemy i umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i zaczynamy ogrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy aż owoce puszczą sok i popękają, można je dodatkowo rozgnieść w garnku za pomocą, np. tłuczka. Następnie ustawiamy sobie obok drugi garnuszek, kładziemy na nim sitko z gęstym splotem, na sitko pieluszkę tetrową i przecedzamy sok, tak aby do drugiego garnka zlał się czysty sok, bez żadnych „farfocli” :). Do soku dodajemy cukier i ponownie gotujemy, gorący przelewamy do słoiczka i mocno zakręcamy. To tyle :)

Pijemy 2 łyżki soku 3x dziennie rozpuszczone w 200 ml, np. herbaty lub wody :) można też dodać, np. do herbaty z sokiem z malin.

 

UWAGA! 

Owoców czarnego bzu nie spożywamy na surowo. Owoce , jak i wszystkie inne części bzu zawierają sambunigrynę (glikozyd cyjanogenny), jest ona toksyczna dla ludzi, powoduję mdłości i wymioty. W pełni dojrzałe owoce praktycznie jej nie zawierają (pestki już tak!), a obróbka termiczna całkowicie rozkłada szkodliwą dla nas substancję. Tak, więc soczek z przepisu jest w pełni bezpieczny! :)

5

Źródło: Natalia W-B

Natalia W-B

Jeżeli podobał Ci się wpis zapraszam do polubienia strony na Facebooku — > klik 

Literatura:

Na początku było drzewo, Wyd. BAOBAB

M. Gorzkowska, Zioła, jak zbierać, przetwarzać, stosować, Wyd. BOSZ

6 thoughts on “Przepis na sok z czarnego bzu

    • Jeszcze na niektórych krzewach są dobre owoce :) Bez jest tak pospolity, że można go spotkać niemal wszędzie, porozglądaj się bo naprawdę warto! :)

  1. Bardzo sympatycznie prowadzony blog, świetnie się to czyta. :-) Czy poza naturalnymi witaminkami, np zimą suplementujesz się dodatkowo? Czy taka witamina D3 2000 ma sens, czy wystarczą same soki? Dużo dobrego o tym czytałam i zaczęłam stosować, ciekawa jestem efektów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.